11 Feb 2012

Tips Untuk Yang Bakal/Baru Bekerja


Assalamualaikum..


I found out that these tips are useful to me and hopefully it will benefit u too :))The main idea credit to Intrend magazine (Thanks you!) while browsing through it just now. I edit accordingly to my situation. 


Perkara yang tidak boleh dilakukan sebagai orang baru di tempat kerja : - in my situation here, hospital is my workplace.

  1. Jangan datang lambat. In nursing, we must wrote a report in every shift and pass it over to our colleague. Let say i'm working in morning shift, i can't go back home until i pass over the report to the evening shift staff nurse. If your colleague did't not come yet u have to stay there and wait for her. If u are senior you colleague can forgive u. But if you are juniors u gonna be in a big trouble.
  2. Jangan datang ke tempat kerja dengan keadaan 'serabut' dan penampilan yang selekeh. Imej dan penampilan amat lah penting. Pastikan uniform kemas dan bersih. Selalu kalau pergi hospital aku akan pakai light make up to soften my looks. Sebab sesetengah orang kata muka aku ni kadang-kadang nampak sombong which is not good for patient impression. U don't want patient to complaint about u right?
  3. Jangan takut untuk bertanya. Ingat! Kita bukan lah arif mengenai semua benda. Kalau rasa macam tak pasti yang ni ke IV flagyl quickly ask your colleague. Kalau rasa tak pasti apa nak buat dengan patient yang terlampau cerewet pergi lah refer kat staff yang lebih senior. 
  4. Jangan terlalu rapat dengan orang atasan. Ketahui batasan anda. Yang ni memang tak kan buat. Nampak je matron datang laju-laju blah pergi sibukkan diri buat keje..hehe. 
  5. Jangan lakukan kerja luar pada waktu bekerja. Contohnya, menjahit baju kurung kat dalam pantry. Nanti ape jadi kat patient kita tak tau. 
  6. Jangan berbicara atau berlawak dalam bentuk yang tidak senonoh. Bukan semua orang boleh terima. And people tends to judge us with bad impressions. 
  7. Jangan tunjukkan muka masam atau tension. Sentiasa tersenyum ceria walaupun tengah jiwa kacau baru break up ngan bf, penat melampau atau pun dah 2 malam tak cukup tido. Be professional.
  8. Jangan tinggikan suara apabila bercakap dengan collegue ataupun bos. Kadang-kadang kita tengah serabut tetibe orang tu datang buat kecoh bising itu ini. Cool. Tarik nafas. Hembus. Control suara. 
Langkah untuk berjaya dalam career sebagai pendatang baru :

  1. Sentiasa mengambil tahu hal sekeliling terutama sekali hal kerja dan yang berkaitan dengannya.
  2. Bersedia menerima idea dan kritikan untuk meningkatkan kemahiran kerja anda. Jangan melenting apabila di tegur. Kalau rasa nak marah simpan je dalam hati. 
  3. Sentiasa bekerjasama dalam kumpulan dan menggunakan cara komunikasi yang baik dan professional. Berbaik lah dengan semua staff bermula dengan attendant sampailah ke sister dan doktor. 
  4. Melaksanakan tugasan dengan jayanya. Finish all your job before going back home. 
  5. Cari seorang mentor atau teman sekerja untuk menjadi tempat rujukan dan berkongsi pengalaman. 
  6. Kenal pasti minat dan motivasi anda supaya anda sentiasa gembira melakukan kerja.
  7. Beri perhatian kepada segala peraturan dan protokol di tempat kerja supaya tidak timbul masalah di kemudian hari. 
Selamat bekerja kawan-kawan! Have a nice day ^__^

6 comments:

  1. yupp..setuju sgt2x dengan semua tips yang telah diberikan..rasanya tips nie bukan setakat utk jdik nurse saje tp utk semua pekerjaan pon mcm nie jgk kan..anyway..thanx 4 sharing this info :)

    ReplyDelete
  2. welcome ^__^ i'm glad that u like it..

    ReplyDelete
  3. Friendly advice: do not hate me..or don't hate me.. (bila ayat negatif x payah ada -s atau -es..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. thanks ^_^ rajin2lah usha blog ni ek :)

      Delete