3 Feb 2012

Tips for Dry Hands



Assalamualaikum..


Apa kabar? Harap semua sihat-sihat aje. Aku punya sakit kepala semalam dah hilang. Sebelum tido aku minum air masak segelas dan letak minyak cap kapak banyak-banyak. Baca doa tido dan pengsan sampai pagi. Bila bangun je terus rasa ok. Eh, kepala aku tak sakit dah. Alhamdullilah :)) 

Malam ni rasa macam nak share tips yang aku dah amalkan sejak sekian lama. Tips for dry hands. Walaupun aku tak cantik tapi aku nak kasi jugak tips. Haha. Kalau benda tu baik apa salahnya berkongsi, kan kawan-kawan? 

For your information, i have an extremely dry hands! because of frequent hand washing. Serius tak tipu. Memang dry. Kawan-kawan aku pun dok complain benda yang sama. Kadang-kadang tu tangan kita rasa pedih je. Memang selalu terjadi terutamanya time posting kat hospital. The soap we use in the hospital are pretty intense and full of harsh chemical. Auchh! Plus repeated washing tends to remove the protective layer of oils on the skin. Dalam sehari berpuluh-puluh kali kitaorang wajib basuh tangan. Before and after patients contact. Basuh sampai ke siku pulak tu. Sehari dua buat tangan ok je. Cuba buat tiap-tiap ari. Dalam seminggu sure ko rasa tangan ko kering sangat. So untuk mengatasi masalah ni ada beberapa cara yang aku buat. Salah satunya pakai vaseline/petroleum jelly. Benda ni murah je. Boleh dapat kat farmasi, Watson and Guardian. Tip yang murah dan mudah. 


So, here are the steps :

  1. Wash your hands and pat it dry.
  2. Apply a thick layer of vaseline/petroleum jelly on your hands.
  3. Cover your hands with cotton gloves. U don't want all the goodness of the vaseline/petroleum jelly goes to your bed sheet, right? If you are not comfortable wearing the glove overnight you can remove it after half an hour.  The vaseline/petroleum jelly already absorbed into your skin.
  4. Go to sleep. Good Night. 
Done. Kalau nak buat kat kaki pun boleh. Just gantikan glove kepada stokin. Senang kan? InsyaAllah bangun je esok hari boleh terasa perubahannya. Amalkan selalu. Selamat mencuba.

comel tak glove saya? kenang-kenangan  lepas main ice-skating.
Say good bye to dry hands :))

2 comments:

  1. tips berguna dri nurse hidayah:-)

    ReplyDelete
  2. hehe..cikgu SNF silalah cuba :))

    ReplyDelete