26 May 2012

Apakah Cerita Perodua Anda?


Assalamualaikum..

Rasanya ramai yang telah sedia maklum yang Perodua telah pun memulakan kempen “Apakah cerita Perodua anda” di mana pemilik dan bakal pemilik kenderaan Perodua boleh berkongsi cerita serta pengalaman dan memberikan cadangan yang bersesuaian kepada Perodua. Anda hanya perlu melayari laman web peroduastory dan menghantar sama ada cerita, gambar, video atau cadangan anda di situ. Paling best mengenai “Apa cerita Perodua Anda” ini ialah Managing Director Perodua sendiri iaitu Datuk Aminar Rashid Salleh akan terlibat secara dekat dengan kempen ini. Jadi inilah peluang anda untuk menyampaikan apa yang terbuku di hati.



Kalau cakap pasal kereta, aku niat nak beli kereta dari semester dua lagi. So start dari situ tiap-tiap bulan aku akan bank in duit elaun masuk ASB. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Semangat ni semangat. Setiap kali balik kampung aku suka kecoh kat mak abah kata "Nanti masuk sem 6 orang nak beli kete tau. Orang dah start saving. Tolong lah support sikit." Bagitau awal-awal supaya sampai masanya pihak penaja sudah bersedia. Hehe. Alhamdullilah awal tahun ni dapat lah kete sebijik.

Aku tak tahu lah kenapa tapi mesti first kereta yang aku pakai tu aku tak nak kereta yang besar-besar godang. Memang aku tak berapa minat sangat lah kereta besar mungkin sebab rasa tak sesuai dengan jiwa aku yang masih muda belia ni.

Aku suka kereta yang kecik je. Sebab-sebabnya adalah:

1. Kereta kecik nampak comel je. Sesuai lah ngan character and personality aku walaupun aku tak comel. Kereta kecik memang padan ngan orang perempuan. Kalau bawak kete besar nampak cam korporat sangat. Orang pun takut nak dekat. Orang kata muda-muda ni nak buat tapak dulu. Watpe nak pakai besar-besar sangat. Asalkan ada pun dah cukup bersyukur.

2. Aku bukan nak angkut satu kampung pun bawak gi jalan-jalan. So tak payah lah kereta besar sangat. Kalau ada anak 3 pun still muat lagi, kan?

3. Senang nak parking. Even parking space yang besar pun aku terkial-kial ni pulak parking space yang kecik. Kang berdebummm! langgar merata-rata.

4. Senang nak cilok-cilok. Kalau besar aku tak reti bajet. Nak-nak jalan kat area KL ni jem sentiasa. Bila beli kereta kecik harap2 senanglah aku nak selit-selit sana sini.

5. Save minyak. Aku ni masih student walaupun tak lama lagi dah nak keje. Baru-baru keje macam-macam nak bayar, nak enjoy pun 1 hal. Semua tu pakai duit. Pakai kete kecik ni minyak save berlambak tau. Abah aku selalu cakap jimat sangat minyak kete ni. Isi sikit tapi tahan lama. Tu yang nak dengar tu.

6. Last but not least, aku ni bukan lah competent sangat, even dah bertahun dapat lesen tapi aku baru je ada kete. Time dapat lesen dulu aku mana drive pun. Dok pulak jauh dari family. Memang bertahun lah tak pegang stereng jadi skill tu dah berkarat orang kata. Tu yang kete kecik menjadi pilihan hati.

Kereta yang paling menepati minat aku adalah Perodua Myvi! I bought the new Myvi SE 1.5 Mystical Purple. I love the color and the spottier looks.



Kalau bukan kita orang Malaysia ni nak beli kereta buatan Malaysia, siapa lagi nak beli? Nak suruh orang Argentina beli kereta Perodua Myvi?? Memang tak lah.

Kalau rajin pergilah share cerita perodua anda pulak :-)

Till then. Have a nice day peeps!

14 comments:

  1. Replies
    1. tak lama lagi turn hang pulak..aku sebab dah nak keje :)

      Delete
  2. waaah cantik kete. nk tumpang boleh x ?

    ReplyDelete
  3. amboi...plastik pon xbukak lg...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. that pic was taken in Jan. plastik lambat bukak..tggu ganti ngan leather seat dulu :)

      Delete
  4. Hr tu mmg cik nk beli yg ni..kaler purple..
    mmg citarasa cik lah tu tp dh kawenkan..
    kene carik yg besaq sket sbb rancang nk anak ramai..wohaa..
    keta tu msh otw nk keluaq..hehehe..
    ntah ape lah upe dia ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh preeve kot..yg baru tu..elok sangat lah cik beli kete besar bila nak berkeluarga..org ni sebab bujang+student lagi..
      Hm, semoga dapat anak ramai! heee menambahkan umat nabi :)

      Delete
  5. Assalamualaikum... Untunglah ada Myvi SE... lawa Myvi tu, sporty kan?...

    Setuju, kereta kecik memang senang nak parking... Kereta besaq sket je ada lah sket2 nak gesel2 dengan kereta lain, hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..heeee..aah lawa..bahagian dalam sangat selesa..
      puas hati la..belilah satu kalau suke :)

      Delete
  6. wahhhh nice entry :) and done follow you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks you..done visiting u! :)

      Delete
  7. :) hai si cantik manis. diera singgah sini tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks u. do visit here again :)

      Delete